ד"ר ערן מאיר מספר על חוויותיו האישיות שהובילו אותו לשנות את דרכי ההוראה שלו:
"כשהבן הגדול שלי היה בכיתה ג' הבחנו שהתרחש שינוי בבית ספר: לוח הזמנים השתנה, היה שינוי בארגון המרחב הכיתתי והחלו לדבר איתנו על תכונות וחוזקות של התלמידים ולא רק על ההישגים שלהם. זה היה מאד שונה מהשיח שהיה מקובל בימים שהייתי תלמיד. התחלתי להבין שמערכת בית הספר השתנתה וחשבתי על כך שגם אנחנו המורים חייבים להתאים את הדרך שבה אנחנו מלמדים בכיתות שלנו. הבנתי שלא אוכל להמשיך וללמד כפי שלמדתי בעצמי באוניברסיטה".
מה היו עיקרי השינוי?
למידה פעילה
"כארכיאולוג, החשיבה לשלי ויזואלית. מהדרכת טיולים לקחתי את הכיוון של משחקים כדרך ליצירת מעורבות לומדים בשיעור. למשל בשיעור על ירושלים בתקופה החשמונאית אז אני נוהג להביא מפה ענקית ולתת משימה לימודית לסטודנטים: כל אחד מקבל חץ של קרב שהוא צריך למקם על המפה. כשלומדים על הגולן, אני מביא מפה ענקית של האזור והלומדים מתבקשים למקם את הרי הגעש על המפה. ברור לי שככל שהלומד יותר פעיל, הלמידה יותר משמעותית. השימוש בעזרים האלה יעיל בעיני ככלים טובים לחזרה ותירגול של חומר שלמדנו למרות שזה "גוזל" מזמן השיעור. בעיני, הזה מעביר מסר שהמשחק הוא חלק בלתי נפרד מהלמידה"
ד"ר ערן מאיר בלמידה פעילה בסיור
שילוב לימודי דיסציפלינה עם לימודי פדגוגיה
"יש מחיר אקדמי כשמשלבים את לימודי הפדגוגיה תוך כדי הדיסציפלינה: מספיקים פחות חומר. אבל בעיני, הרווח של דוגמה אישית במסגרת הכשרת המורים עולה על ההפסד של תוכן אקדמי שיש להם כלים יותר מפותחים לגשת אליו. ובכל זאת תמיד לנגד עיני יש את מבחן התוכן, המשחק והחוויה מוסיפים ללימוד התוכן הלימודי אבל לא באים על חשבונו".
עבודת צוות וליווי פדגוגי
"עבודת הצוות בליווי פדגוגי היא נדבך חשוב נוסף להצלחה. אני מביא את האינטואיציה ואת הידע הדיסציפלינרי ואנשי הפדגוגיה מסבירים את מה שאני עושה וביחד אנחנו מפתחים את התוכן ודרכי ההוראה. זו לא שיטה אקראית, זו שיטת עבודה. למשל בקורס המקוון שפיתחתי השנה, "ספרות חז"ל על מפת ארץ ישראל" יוני הרבנד וברכה וילנסקי מיחידת הליווי הפדגוגי, עזרו לי לממש את מה שרציתי הרבה יותר טוב".
ריפלקציה משוב ולמידה
"במהלך השנה התנסיתי בשילוב כמה משחקים בשיעורים. בחלק מהפעמים זה מצליח אבל בחלק מהפעמים זה נכשל ובמשך הזמן הבנתי שלוקח זמן לדייק את השימוש במשחקים. כדי ללמוד כיצד לשפר ולהשתפר, אחרי המשחק אני פותח את הנושא למשוב ודיון ואני מבקש מהסטודנטים שננתח יחד מה הצליח ומה לא ולמה. אני רושם לעצמי תובנות ומתקן ומדייק את השיעורים הבאים. גם בזה יש מסר חינוכי: זו לא בושה להיכשל ואפשר לחשוף את זה גם מול התלמידים. כולם לומדים מזה, גם איך ללמוד"
שינוי שיטת הערכה
"כיום אנחנו מודעים לזמינות של החומרים ברשת. במשך הזמן עברתי למבחנים עם חומר פתוח כדי לעודד את הסטודנטים להשתמש באופן מושכל במידע שקיים ברשת. המחיר של זה הוא שהמבחנים יותר קשים, כי אין טעם לבחון ידע או הבנה אלא רמות חשיבה גבוהות יותר. אני משלב במבחן שאלות מסוגים שונים, כולל שימוש בעזרים וויזואליים ושאלות פתוחות ואני עורך תיאום ציפיות מפורט עם התלמידים כדי שיכירו את מבנה המבחן ויוכלו להיערך כראוי."
ומה האתגר הבא?
"הבינה המלאכותית נמצאת פה. חשוב מאד להכין את הסטודנטים לשימוש בה בהוראה למידה והערכה. אנסה לשלב את השימוש בבינה המלאכותית גם בקורסים שלי בשנה הבאה".