בלחיצה מביא לדף הבית של האתר

שיטות
הוראה

דיון סוקרטי

שיטת דיון וחקירה שפיתח סוקרטס שמטרתה לפתח יכולות הסקה ביקורתית. השיטה כוללת דיאלוג מתמשך בין מורה לתלמיד, כאשר המורה מציג שאלות בכדי לחקור את ההשקפות, האמונות והדעות הבסיסיות של התלמיד.
שיטת דיון וחקירה שפיתח סוקרטס שמטרתה לפתח יכולות הסקה ביקורתית
תאור הפרקטיקה
השיטה הסוקרטית, כוללת דיאלוג מתמשך בין מורה לתלמיד, כאשר המורה מציג שאלות בכדי לחקור את ההשקפות, האמונות והדעות הבסיסיות של התלמיד. דיאלוג השאלות יכול להתקיים בין התלמידים לבין עצמם או כשיח בין התלמידים למורה. הדיאלוג ממשיך עד שהתלמיד מציג את טיעוניו בבהירות.
איך נראת הלמידה/ההוראה
המורה פותח בשאילת שאלה המעוררת חשיבה. התלמידים משתתפים באופן פעיל ומנסים להשיב או לדון ביניהם על השאלה. בשלב זה מציג המורה שאלה נוספת בכדי לבחון את תשובותיהם ואת האמונות שעומדות בבסיסן. כך נמשך הדיון ומשאלה לשאלה מתבררת הבנתם של התלמידים את ערכיהם וכיצד הם מגדירים אותם. ניתן לקיים את הדיאלוג בהובלת מורה או כשיח בקבוצות תלמידים קטנות.
מתי נשתמש בפרקטיקה
השיטה מתאימה להצגת מורכבות, קושי או ספק. ניתן ליישם פרקטיקה זו כאשר המורה רוצה להציג נושאים או טקסטים הנוגעים לאמונות או ערכים. כך ניתן, למשל: להבהיר מושגים. לנתח הנחות. לחדור אל הרציונל, הסיבות והראיות. להטיל ספק בנקודות מבט ופרשנויות לחקור השלכות ותוצאות
איך נעריך את הלמידה
מורים העוסקים בהערכת דיאלוגים סוקרטיים יכולים להתייחס לסוגיות הבאות: אופן מעורבות התלמידים בדיון מידת הסקרנות ומידת הסובלנות כלפי דעות אחרות כמות התלמידים שהשתתפו האם לכולם הייתה הזדמנות להביע את דעתם?? האם הביעו דעות מגוונות?
תמונת מיקרופון לפודקסט

קישורים ומקורות השראה

להדפסת העמוד

כיצד נוכל לסייע? נשמח לחשוב יחד על כיוונים פדגוגיים שיתאימו לכם וללומדים.
כתבו לנו! pedagogy@herzog.ac.il

צוות מערך הוראה, למידה והערכה

דילוג לתוכן