פנו אלינו לחשיבה, ייעוץ וסיוע בכל נושא פדגוגי שעל הפרק

בלחיצה מביא לדף הבית של האתר

למידה
מרחוק

השיעור הראשון בלמידה בעת מלחמה

השבוע הראשון של הלימודים הוא תמיד בעל חשיבות רבה לצורך היכרות עם קבוצת הלומדים ותיאום ציפיות בנוגע לדרישות הקורס. פתיחת השנה כשהמלחמה ברקע, תוסיף להתרגשות ולחשש המלווים את תחילת הלמידה תחושות ומחשבות שונות הנוגעות למצב האישי של הלומדים ולפניוּת שלהם ללמידה. בנייה מושכלת של השיעור הראשון יכולה לתת מקום לתחושות אלה, ולסייע בפיתוח תחושת מסוגלות, סקרנות ומוטיבציה ללמידה.

חשוב לזכור!

השיעור הראשון בשעה הראשונה של הסמסטר (בשעה תשע בבוקר) מחייב התייחסות מיוחדת ומפורטת יותר למצב. החל מהשיעור השני ואילך מומלץ להתמקד בהיכרות ובתיאום ציפיות בנוגע לדרישות הקורס.
המלצתנו היא להקדיש בשיעור הראשון כ-5 עד 15 דקות להתייחסות להקשר המורכב שבו אנו  מתחילים את הסמסטר. את רוב הזמן מומלץ להקדיש להצגת מבנה הקורס ומטרותיו, דרישות הקורס וללימוד תוכן מקצועי.


 

נקודות אפשריות שאליהן ניתן להתייחס במסגרת שיחת הפתיחה:

  • הכרה במצב המורכב, לצד מסר מחזק על חשיבות הלמידה לחוסן האישי :
    "ברור לי שזה לא פשוט לכם להיות כאן היום, גם לי זה לא קל, הקשב של כולנו מוגבל ואנחנו עוברים ימים לא פשוטים. עם זאת, מי שבחרו לנסות בכל זאת להיות פעילים וללמוד מצליחים להביא עימם כוחות התמודדות רבים. הלמידה עצמה המזמנת עיסוק בהיבטים רציונאליים מתוך מפגש (גם אם וירטואלי) עם חברים ללמידה, יכולה לסייע בהתמודדות עם המצב ולפיתוח חוסן אישי. בקישור הזה תוכלו למצוא המלצה לניהול שיח שיתופי בשיעור הראשון, שנכתבה על ידי פרופ' יאירה חממה מביה"ס לעבודה סוציאלית באריאל שניסחה את המסמך בשיתוף קולגות נוספות מסגל ההוראה.
  • הצגת מרכז התמיכה של המכללה – מומלץ להזכיר את מרכז התמיכה של המכללה העומד לרשות הסטודנטים ואת דרכי הפנייה אליו המפורטים בעמוד הסטודנטים באתר המכללה.
  • הצגת הסילבוס וההתאמות שנערכו בקורס, תוך שמירה על רמה אקדמית נאותה – לאור צמצום משך הסמסטר, מומלץ לשקף בקצרה ללומדים את המשמעויות מכך ואת רציונאל הלמידה בקורס.
  • מתכונת הלמידה בקורס – לאור מבנה הקורס בלמידה מרחוק, יש להציג באופן ברור את מבנה הלמידה מבחינת שילוב בין שיעורים סינכרוניים לא-סינכרוניים.
  • מבנה ההערכה של הקורס – יש להציג את חובות ודרישות הקורס ולהתייחס לשאלה כיצד ניתן להשלים מטלות שיינתנו במסגרת השיעור.
  • הצגת אתר המודל והנגשת החומרים שיועמדו לרשות הלומדים – מומלץ להציג את אתר המודל בהלימה לסילבוס, להציג את מבנה היחידות, מקום הקלטות שיעורי ה'זום', הצגת פורמט סיכומי השיעורים וקביעת שיטת קביעת הסיכום בקורס (תורנות בין הלומדים, חלוקה לזוגות / שלישיות המוודאות כתיבת סיכומים זה לזה ועוד).
  • כללי הלמידה בקורס – "הלכות" זום: מהם כללי ההתנהגות בשיעורים? מצלמה פתוחה, השתתפות בשיעורים, חובת נוכחות ועוד.
  • דרכי תקשורת – הצגת ערוצי התקשורת והפנייה אליכם, קביעת נורמות המענה (כיצד לפנות אליכם, תוך כמה זמן תחזרו לפניות ועוד), שעות קבלה ועוד.
  • היכרות אישית בין הלומדים ויצירת קהילה לומדת ככל שניתן – לקהילה הלימודית תפקיד חשוב בעזרה לימודית ובתמיכה רגשית ובפרט במצב המלחמה ובלמידה מרחוק. מומלץ להקדיש זמן להיכרות קצרה עם העמיתים לקורס וניתן גם לעשות זאת כחלק מפעילות לימודית בקבוצות קטנות. ניתן לעודד יצירת קבוצת ווצאפ לתקשורת, עזרה ותמיכה (עם או ללא נוכחותכם).

 

על שיח רגשי בעת הזו

ככלל, לא בטוח שיש מקום לערוך שיח רגשי בכיתה. שיח כזה עלול להציף תחושות מורכבות, וכשהוא מנוהל בידיים שאינן מיומנות הוא עשוי להעצים תחושות קושי. בשל המצב האישי שבו כולנו מצויים, שיח לימודי עשוי לגלוש לשיח רגשי ולהעלות קשת של תחושות. במקרים כאלה, מומלץ לתת תוקף לתחושות (אני בטוח/ה שעוד רבים בכיתה חווים תחושות דומות של כעס  / עצב / חרדה / קושי להתרכז כרגע), לחזק את המשתתפים בשיעור על עצם ההשתתפות ולעודד אותם להמשיך בלמידה. חשוב לזכור שעל פי רוב, למרבית הלומדים בכיתה יש כוחות התמודדות ותמיכה מהמעגלים השונים שאליהם הם משתייכים. רק  מיעוט מהסטודנטים עשויים להגיב קשה ואולי יזדקקו לתמיכה, או עלולים לפתח פוסט -טראומה. במידת הצורך, ניתן להתייעץ עם מנהלת מרכז התמיכה הגב' גילאת כהן או להפנות אליה סטודנטים על פי הבנתכם.

עוד על ניהול שיח רגשי בכיתה תוכלו לקרוא כאן


רעיונות הפוסט מבוססים על מסמך פורום מרכזי הוראה ולמידה "השיעור הראשון"

 

 

 

לסיכום:

תיאום ציפיות ברור ומובנה יסייע להתנהלות הלומדים במהלך הקורס ובפרט בתנאים המיוחדים שבהם אנו מצויים. יצירת הבסיס להיכרות בין הלומדים תסייע ביצירת תחושת השייכות שלהם ותוסיף להם מרכיבי ביטחון, ודאות וחוסן.

להדפסת העמוד

כיצד נוכל לסייע? נשמח לחשוב יחד על כיוונים פדגוגיים שיתאימו לכם וללומדים.
כתבו לנו! pedagogy@herzog.ac.il

צוות מערך הוראה, למידה והערכה
דילוג לתוכן