מטרת המפה לייצג באופן חזותי תהליכים שונים ומגוונים המשקפים את הטבע המסתעף של המוח ופעולתו, כגון: חשיבה, למידה, תקשורת, סיעור מוחות, בירור, גיבוש וניסוח זהות, עיבוד חוויות, ביטוי אישי דרך גיבוש עמדות ופרשנות אישית ואותנטית ועוד.
מניחים תמונה או נושא במרכז הדף ובוחרים מילות מפתח שמייצגות נושאי משנה או השלכות מעשיות הנובעות מתוך הנושא המרכזי. לאחר מכן, כותבים את מילות המפתח מסביב לנושא שבמרכז, ומחברים בין התמונה המרכזית לנושאים השונים בקו. רצוי לתת לכל קו צבע משלו על פי המשמעות. אחר כך ניתן להוסיף קווים שיפצלו את נושאי המשנה לתת-נושאים תוך מיון לראשי ומשני. כל מילה יושבת לבדה על קו שיוצא מהנושא המרכזי או מנושאי המשנה. ניתן להוסיף עוד מילים או איורים על הקווים ובעיקר חשוב לשמור על בהירות תוך יצירת המפה בצורה מעגלית הרמונית, ולשמור על הפרדה בין הנושאים. המורה יכול להציע דרכים גרפיות שונות לייצוג הקשרים בין המונחים. הכיתה יכולה לדון בדרכים השונות שבהן כדאי לייצג חזותית את הקשרים בין הרעיונות וכיצד הן עשויות לשקף הבנות או דעות שונות.
ניתן להשתמש בכלי למטרות לימודיות שונות: א. עיבוד תהליכי הוראה ולמידה – לתכנון תהליכי הוראה וכן כפתיחה או סיכום ללמידה בכיתה. ב. מיפוי ופיתוח תכנים ורעיונות – כהכנה לפיתוח שיעורים, תהליכים ותכנים. דרך המפה מתאפשרת חשיבה פתוחה ויצירתית על הנושא, העלאה וזיהוי של הקשרים ותובנות, ארגון מבנה של רצף רעיוני ועוד. ג. תכנון פרויקט – כבסיס לתכנון פרויקט, תערוכה, עבודת חקר, ניסוי ועוד. המפה מאפשרת למפות, לפרוש ולפרוט מטרות, שאלות, יעדים, צרכים וכו'. מפת החשיבה מאפשרת מבט שהוא גם מקיף וגם מעמיק על מה שאנחנו מתכננים. ד. אמצעי מלווה או מסכם ללמידת נושאים מורכבים- המפה מאפשרת לייצר מתוך כל חומר נתון אוסף חוויות משמעותיות, ייחודיות, אישיות, מעוררות השראה, מצמיחות ומעצימות. הלמידה, יכולה להיות למידת תחום דעת, תוכן או למידה אישית-עצמית. ניתן להשתמש במפות חשיבה במהלך ולאחר לימוד כמה מושגים, לצורך סיעור מוחות קבוצתי או כדי להעריך ידע מוקדם לפני הלימוד.