שוב, נזקקים אנו לספר הספרים על מנת לשיים את התכונות הנשגבות כל כך:
זְבֻלוּן עַם חֵרֵף נַפְשׁוֹ לָמוּת
וְנַפְתָּלִי עַל מְרוֹמֵי שָׂדֶה
(שופטים ה' יח)
במילים אלו שרה דבורה הנביאה על פועלם של שבטי זבולון ונפתלי במלחמתם בכנענים. מה זה בעצם *'חירוף נפש'*? מהי המשמעות של השורש *'חירף'*?
השורש 'חרף' פירושו בדרך כלל : גידף, זלזל, גינה – משמעותו שלילית: 'כי חרפה היא לנו' (ברא' ל"ד יד) ; 'אֶת־מִ֤י חֵרַ֨פְתָּ֙ וְגִדַּ֔פְתָּ וְעַל־מִ֖י הֲרִימ֣וֹתָ קּ֑וֹל' (מל"ב י"ט כב)
רק פעם אחת בתנ"ך מופיע הצירוף – 'חרף נפש', במשמעות מרוממת, בשירת דבורה. במילים אלו מבקשת דבורה לשבח ולפאר את ההתגייסות של זבולון ויששכר למען עם ישראל.
לדעת רבים מהמפרשים והמילונים המקראיים 'חרף את נפשו'- פירושו: ביזה את נפשו, זלזל בנפש שלו, כלומר: שם בצד והנמיך את החשיבות של נפשו העצמית אל מול המוכנות להתמסר לחלוטין לטובת הצלת האחר.
רבים הם מעשי הגבורה בתולדות ישראל של קצינים וחיילים שמסרו נפשם על קידוש השם. אולם נדמה שבכל תולדותיה של המדינה, לא היו כל כך הרבה גיבורים, אזרחים וחיילים בתפקיד ושאינם בתפקיד שללא כל פקודה. אלא מתוך צו פנימי יהודי- ישראלי 'חרפו נפשם' כדי להציל נפשות ישראל. אחד מהגיבורים הללו, הוא אלחנן קלמנזון הי"ד שעזב את ישובו עתניאל ואת משפחתו במהלך השבת עם אחיו ואחיינו אל עבר הקיבוץ בארי, ובכוחות עילאיים הצליח להציל עשרות פצועים וחטופים עד אשר בן עוולה פגע בו. זכתה המכללה האקדמית הרצוג, שאלחנן ליווה אותנו בתחילת דרכנו בפיתוח ובהקמת מיזם תנך הרצוג – הגוגל של התנך. אנו מבקשים לקיים לזכרו ולזכר שאר הנרצחים ולרפואת הפצועים ולהשבת השבויים, לימוד יומי בתנ"ך, לימוד מעצים וחווייתי .
*הורים וילדים הצטרפו אלינו בקישור הזה:
המעוניינים בהדרכה כיצד להירשם ולקיים את הלימוד, מוזמנים לצפות בסרטון הזה:
